کاوشگر لینوکس

آموزش لینوکس و معرفی نرم افزارهای کاربردی مرجع باز (open source)

کاوشگر لینوکس

آموزش لینوکس و معرفی نرم افزارهای کاربردی مرجع باز (open source)

به روزرسانی بسته های RPM با ابزار URPMI

درزمانی که کاربران سیستم دبیان لینوکس از مزایای سهولت نصب نرم افزارها توسط تکنولوژی apt-get بهره میبرند کاربران دیگری که از سیستمهای مبتنی بر نصب بسته های نرم افزاری با فرمت rpm‌ استفاده میکنند بعلت مشکلات هنگام نصب هر برنامه ناشی ازلزوم نصب  نرم افزارهای وابسته یا dependencies‌ هنوز در زحمت و رنج بسر میبرند .

مسئله dependency  وقتی بروز میکند که یک نرم افزار هنگام نصب نیاز به وجود توابع یا برنامه های جانبی دیگری برای عملکرد خود روی یک سیستم پیدا میکند . برای مثال نصب برنامه  postfix  که یک برنامه مرتبط با سیستم پست الکترونیک است هنگام نصب نیاز به وجود توابع کتابخانه ای برنامه cyrus-sasl  با نام SASL libraries از قبل نصب شده بر روی سیستم دارد . و برنامه postfix‌ از آن برای کنترل دسترسی کاربران سیستم  ارسال نامه با پست الکترونیک SMTP AUTH. استفاده میکند و بدون آن کار نخواهد کرد .

همانطوریکه در این مثال مشاهده میکنید تا وقتی برنامه وابسته ذکر شده روی سیستم نصب نشود برنامه جدید ما بدرستی کار نخواهد کرد .

کاربران debian linux‌ به سادگی میتوانند با تکیه بر تکنولوژی apt-get  با تایپ دستور خلاصه زیر و باسهولت زیاد این مشکل را مرتفع کنند .

  apt-get  install  cyrus-sasl $

اما یک کاربر سیستم لینوکس مبتنی بر  RPM  بایستی با تکیه بر پیامهای سیستم هنگام نصب یک بسته  RPM   شخصا کشف کند که چه برنامه وابسته ای را نیاز دارد و آنرا بصورت دستی تهیه و بصورت جداگانه برای رفع مشکل هر برنامه خود بطور جداگانه برروی سیستم نصب نماید .

 

توسعه دهندگان سیستم عامل لینوکس مندریک  Mandrake که خود یک سیستم مبتنی بر RPM  میباشد با ابتکار استفاده از یک تکنولوژی ویژه به نام urpmi  بر این مشکل فائق آمده اند و مشکل dependency‌ برای کاربران لینوکس مندریک نیز  مثل دبیان لینوکس تقریبا بطور کامل مرتفع گردیده است .

این ابزار جدید با نام  URPMI  تا حدود زیادی شباهت به سیستم apt-get   در دبیان لینوکس داشته و مشکل نرم افزار وابسته را به کلی حل کرده است . بعنوان مثال کاربران لینوکس مندریک با دستور ساده زیر خواهند توانست در موقعیت مشابهی که در بالا توضیح داده شد به سادگی سیستم خود را برای رفع مشکل dependency‌ و نصب نرم افزار خود را به روز نمایند :

$  urpmi  cyrus-sasl

در موقعیتهای بعدی برنامه urpmi‌ بصورت خودکار برنامه یا فایلهای وابسته dependency  را شناخته و دسته بندی نموده و در محل مناسب نصب خواهد کرد .

به روز رسانی از یک نسخه سیستم عامل لینوکس مندریک به نسخه بعدی آن بدلیل وجود ابزار urpmi   بسیار ساده شده  است . برای اینکار لازم است ابتدا در ابزار   urpmi  محل استفرار نرم افزارهای جدی برای به روز رسانی سیستم (سی دی رام یا هارد دیسک) را مشخص کرده  و دستور ساده زیر  را در مسیر مربوطه اجرا نمود :

$  urpmi --auto-select

با اینکار ابزار urpmi   همه آنچه را نیاز دارید شناسائی کرده  و ابزارهای وابسته  dependencies  را دسته بندی نموده  و سیستم شمارا برای نصب نرم افزارهای موجود در آن مسیر به روز رسانی خواهد کرد . بدین گونه هر نوع برنامه یا کتابخانه وابسته به نرم افزار جدید موقع نصب آن بصورت خودکار شناسائی و نصب خواهد شد .

 

روش ایجاد یک اتصال به اینترنت در رابط گرافیکی KDE

رابطهای گرافیکی لینوکس، ابزارهای کافی برای ایجاد و مدیریت اتصال به اینترنت را برای کاربران فراهم ساخته اند .دو نوع از این ابزارها که ارتباط با اینترنت را در لینوکس امکان پذیر مینمایند عبارتند از :

RP3 در محیط GNOME و KPPP در محیط KDE .

البته در صورتی که هردو رابط گرافیکی برروی سیستم شما نصب شده باشد هر یک از این دو را می توان در رابط گرافیکی دیگر استفاده کرد. اما بهتر است که از هر برنامه در محیط خود استفاده شود. .

باید همواره توجه داشت که این ابزارها یا برنامه ها مدیریتی بر نصب و پشتیبانی مودم شما در لینوکس ندارند و مودم را میبایست مطابق روش خاص خود در یک سیستم مبتنی بر گنو / لینوکس قبلا نصب و پیکربندی کرد .

بطور معمول لینوکس، سخت افزارهای بسیاری را پشتیبانی می کند اما در مورد مودمهای ویندوزی یا winmodems قضیه قدری تفاوت دارد و شما باید اطمینان حاصل کنید. که مودم خود را بطور صحیح نصب و پیکربندی نموده اید .

برای این کار می توانید به سایت سازنده مودم خود مراجعه کرده و اطلاعات لازم در این مورد را بدست آورید. و یا در سایت تخصصی توزیع لینوکس مورد استفاده خود به جستجوی سخت افزارهای پشتیبانی شده

در آن و روش نصب بپردازید .

استفاده ازبرنامه kppp :

برای اجرای برنامه kppp این برنامه ابتدا میبایست بر روی سیستم شما نصب شده باشد که در اکثر موارد اینکار بطور خودکار صورت میگیرد اما در صورتی که این برنامه قبلا نصب نشده آنرا در سی دیهای توزیع لینوکس مورد استفاده خود یافته و نصب کنید .

سپس از منوی اصلی گزینه networking و سپس remote access سپس kppp را انتخاب کنید. با این کار، این برنامه اجرا شده و صفحه اصلی آن روی دسکتاپ شما نمایش داده خواهد شد. برای اجرای این برنامه در خط فرمان نیز می توانید این دستور را تایپ کرده و Enter بزنید :

usr/bin/kppp/ $

نکته : توجه داشته باشید که توزیعهای مختلف لینوکس مسیرهای مختلفی را در منوی استارت خود برای دسترسی برنامه ها مثلا برنامه kppp فراهم میکنند و میبایست مسیر مربوطه را انتخاب نماپید .

ایجاد یک اتصال جدید : برای بوجود آوردن یک اتصال جدید، در پنجره اصلی برنامه گزینه setup و سپس گزینه accounts را انتخاب کنید.

وبا وارد کردن یک نام دلخواه برای account جدید و یک یا چند شماره تلفن مربوط به isp خود یک حساب شماره گیری جدید ایجاد کنید . اگر سرویس دهنده اینترنت در شهر خودتان است، نیازی به وارد کردن کد شهر یا کشور ندارید.

اگر شما مودم یا کارت شبکه خود را هنوز پیکربندی نکرده باشید، ممکن است با پنجره Add New Internet Connection روبرو شوید. .

در ادامه کار، اگر لینوکس، مودم شما را شناسایی نکرد، شما می توانید در برگه device ، مشخصات مودم خود شامل Port نصب شده، سرعت مودم، نوع خط تلفن و. ... را وارد کنید .

برای تست شناسائی مودم خود از برگه modem گزینه query modem را انتخاب و صبر کنید تا پیغام looking for modem و سپس modem ready و در نهایت پنجره نتایج یا modem query resault به نمایش در آید .

اگر این پنجره حاوی مشخصات مودم شماست و مودم بخوبی شناسائی میشود پس سیستم برای کار با این مودم بخوبی آماده است و در غیر اینصورت و نمایش پنجره نتایج بصورت سفید و یا عدم امکان یافتن مودم و نمایش پیغام modem not found امکان کار مودم در سیستم با توجه به تنظیمات شما فراهم نیست و باید چاره ای دیگر بیندیشید .

نامگذاری پورتهای COM - comunication در ویندوز و لینوکس با هم متفاوت است و مودمهای اینترنالی که به درستی برای لینوکس نصب و پیکربندی شده باشند معمولا در آدرس dev/modem قابل استفاده هستند (پورتهای زیر محل اتصال مودمهای خارجی یا اکسترنال را به پورت موازی مشخص میکنند :

com1 = /dev/ttys0

com2 = /dev/ttys1

com3 = /dev/ttys2

.......

در ادامه کار و پس از تائید و فشار دادن دکمه OK باید username و password خود را که برای اتصال به اینترنت در پنجره اصلی برنامه kppp وارد کنید .

برقراری و قطع ارتباط : پس از اتمام کار یکبار دیگر kppp را اجرا کنید. اتصال اینترنتی را که ساخته اید انتخاب کنید. حال بر روی دکمه connect کلیک کنید تا پس از شماره گیری ارتباط برقرار شود و برنامه بصورت یک نوار باریک روی panel پائین صفحه قرار گیرد .

برای قطع ارتباط نیز باید برروی نوار برنامه برروی panel کلیک کرده و گزینه disconnect را از پنجره اصلی برنامه انتخاب نمائید .

رفع مشکل برنامه openoffice 1.1 و نصب فونتهای ویندوزی TTF

یکی از مشکلات کاربران برنامه محبوب openoffice در هنگام نصب فونتهای true type ویندوزی عدم پشتیبانی برخی فونتهای ttf غیر یونیکد نصب شده بر روی سیستم در هنگام استفاده از این برنامه openoffice و عدم امکان اجرا و استفاده از برنامه openoffice پس از نصب اینگونه فونتها در لینوکس میباشد .

در اغلب توزیعهای لینوکس موجود امکان نصب و استفاده از فونتهای زیبای true type وجود دارد ولی پس از نصب اینگونه فونتها کاربران امکان run کردن و استفاده از برنامه های openoffice را از دست داده و بهیچ عنوان نمیتوانند از این برنامه برای کارهای مختلف استفاده نمایند .

این مشکل در اغلب forum ها یا message board های سایتهای تخصصی لینوکس و همچنین در سایت www.openoffice.org توسط کاربران گزارش شده و راه حلهای چندی هم برای رفع مشکل ارائه گردیده است است لیکن اغلب این راه حلها برای کاربران فارسی زبان و استفاده از فونتهای فارسی عملا کاربرد ندارد و همچنان مشکل برنامه به قوت خود باقی است . بدین جهت در این مقاله به ذکر یک راه حل عملی تر و قابل اطمینان یعنی استفاده از فونتهای ttf نوع یونیکد میپردازم .

برای رفع این مشکل لازم است ابتدا کلیه فونتهای true type نصب شده برروی سیستم را که ایجاد مشکل نموده اند از مسیر /usr/X11R6/lib/X11/fonts/TTF و یا مسیر های مشابه (نکته : با توجه نوع توزیع لینوکس مورد استفاده شما مسیر اینکونه فونتها ممکن است قدری با مسیر ذکر شده متفاوت باشد ) حذف کرده و سپس اقدام به نصب فونتهای true type یونیکد در مسیر مذکور نمائید .

برای داونلود کردن فونتهای زیبای یونیکد از نوع ttf به آدرس www.bornaray.com مراجعه و طبق دستورالعمل نصب فونتهای true type موجود در بخش آرشیو مقالات این وبلاگ نسبت به نصب فونتهای جدید و یونیکد اقدام نمائید .

در این صورت مشکل عدم امکان اجرا کردن و استفاده از برنامه openoffice مرتفع شده و برنامه بخوبی با فونتهای جدید فارسی کار خواهد کرد .