پرس و جو در مورد بسته های RPM

همانطوریکه میدانید برنامه های نرم افزاری با فرمت rpm در لینوکس بسیار فراگیر شده اند و به هر یک از آنها اصطلاحا یک بسته گفته میشود . کسب اطلاعات در مورد بسته های نرم افزاری rpm قبل یا پس از نصب برروی سیستم یکی از مهمترین جنبه های کار با اینگونه نرم افزارهاست .

Quering یا پرس و جو در مورد بسته های RPM نصب شده برروی سیستم را میتوان از طریق رابطهای گرافیکی یا در محیط متنی انجام داد . هدف از این پرس و جو که در محیط متنی توس دستور rpm –q  صورت می پذیرد کسب اطلاعات در مورد یک یا تعدادی بسته نرم افزاری نصب شده روی سیستم لینوکس میباشد .

مثلا برای کسب اطلاعات در مورد بسته mozilla‌ در یک سیستم لینوکس باید در خط فرمان تایپ کنیم :

# rpm –q mozilla

همانطوریکه می بینید در این دستور نیاز به تایپ نام کامل بسته نمی باشد. و خروجی آن که بلافاصله در خط فرمان درج خواهد شد عبارتست از :

# mozilla-1.6.1

البته بجای مشخص کردن نام بسته میتوان از گزینه های زیر بهمراه سوئیچ –q  استفاده کرد :

·                     -a  از تمامی بسته های نصب شده برروی سیستم گزارش تهیه میکند .

·                     -f   مشخص میکند که فایل مشخصی که شما تعیین میکنید به کدام بسته تعلق دارد .

·                     -p   گزارشی از بسته rpm  مشخص شده و فایلهای درون آن تهیه میکند .

تعدادی از گزینه های دیگر هم وجود دارند که که برای نمایش اطلاعات تکمیلی در مورد بسته های پرس و جو شده بکار میروند بعنوان مثال :

·                     -i  اطلاعات بسته ها را بعنوان نام ، توصیف ، انتشار ، اندازه و زمان ساخت و زمان نصب و فروشنده نمایش میدهد .

·                     -l  لیست فایلهای بسته را نمایش میدهد .

·                     -s  وضعیت تمامی فایلهای داخل بسته را نمایش میدهد .

·                     -d  لیستی از فایلهای مستندات بسته مثل readme  یا documentation را نمایش میدهد .

·                     -c  لیستی از فایلهای پیکربندی را نشان میدهد . در واقع اینها همان فایلهائی هستند که در صورت نصب ناموفق یک بسته روی سیستم به واسطه عدم سازگاری بسته شما باید آنها را برای رفع اشکالات احتمالی ویرایش یا تعویض نمائید .

·                     برای گزینه هائی که لیست فایل را نمایش میدهند با افزودن سوئیچ  –v  بخ خط دستورات قادر خواهید بود از آن لیست بگیرید و این گزینه چیزی شبیه دستور   ls –l   میباشد .